Met House of Eden hebben we een hart voor vrouwen. En we kunnen niet ontkennen dat onze maatschappij gebouwd is door en voor mannen. Enkele voorbeelden hiervan: 1) onderzoek wordt voornamelijk uitgevoerd op mannen, waardoor we weinig weten over vrouwen en welke invloed bepaalde producten, activiteit en omstandigheden hebben op hen. 2) het ritme in onze maatschappij loopt volgens het ritme van een man: van dag tot dag. Terwijl vrouwen een ritme hebben op maandelijkse basis; wij functioneren heel anders voor onze maandstonden, er tijdens en erna. 3) de eisen van de maatschappij voor de gemiddelde volwassene houdt geen rekening met de significant grotere hoeveelheid aan taken van een vrouw. Je moet studeren, carrière maken, sociaal zijn, jezelf verzorgen, me-time nemen terwijl je toch voldoende rekening houdt met en doet voor anderen en dit alles naast een huishouden, kinderen, zwangerschap, menopauze, etc. Het veranderen van deze mannelijke cultuur in onze samenleving is niet iets dat we moeten zien als onmogelijk, maar het is mogelijks wel een grotere opdracht dan wij aankunnen.
Daarom female empowerment: binnen deze samenleving inzetten op vrouwen en hun kracht,
elkaar ondersteunen en bemoedigen, inspireren en versterken.
Ik spreek niet over feminisme, omdat dit begrip doorheen de tijd een negatieve connotatie heeft gekregen, van bijna mannenhaat. Dat is absoluut niet onze opzet bij House of Eden. We zien evenzeer de waarde in van mannen en hun bijdrage aan onze samenleving. Toch hebben wij speciaal een hart voor vrouwen, net zoals andere bedrijven speciaal een hart hebben voor mannen of kinderen.
Waarom is female empowerment zo belangrijk voor ons en wat proberen we ermee te bereiken?
Empowerde (nee dit is geen woord, maar bij gebrek aan een Nederlandse term…) vrouwen ontwikkelen een sterker gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Dit stelt hen in staat om assertiever te zijn, hun grenzen te bewaken, en hun ambities na te streven zonder zich geremd te voelen door twijfels. Het zorgt voor verbeterde mentale weerbaarheid: empowerment helpt vrouwen om beter om te gaan met stress, uitdagingen en tegenslagen. Het creëert meer autonomie en controle. Wanneer vrouwen empowered zijn, voelen ze zich meer in controle over hun leven. Ze kunnen keuzes maken die in lijn liggen met hun eigen waarden en doelen. Empowerment draagt bij aan een positiever zelfbeeld en een optimistischere kijk op de toekomst. Vrouwen voelen zich meer in staat om hun doelen te bereiken, wat leidt tot een hogere tevredenheid in het leven en minder gevoelens van depressie of angst.
Maar hoe bereiken we dat nu? Voor onszelf en voor de vrouwen rondom ons? Eerst wil ik graag ingaan op hoe je voor jezelf aan de slag kan gaan en vervolgens hoe we als vrouwen elkaar kunnen empoweren.
Misschien wat contra intuïtief, maar om zelfvertrouwen op te bouwen is het kennen en exploreren van je sterke en zwakke punten een eerste stap.
De reden waarom het kennen van je sterktes en zwaktes belangrijk is, is omdat we ons zelfvertrouwen niet willen bouwen op een leugen of schone schijn. Je mag zelfzeker zijn ondanks je zwakke punten. Anders is de fundering van je zelfvertrouwen maar zwak en hebben we de neiging om tussen de zelfzekere momenten door toch terug te grijpen naar onze zwaktes. Het kennen van je werkpunten en het accepteren dat deze er zijn is daarom een meerwaarde.
Voor sommigen kan dit ook een valkuil zijn om te negatief te denken over zichzelf en vooral te blijven hangen bij die zwakke punten. In deze oefening is het vooral belangrijk dat je tegen jezelf praat zoals je tegen je beste vriendin praat. Wat als zij jou zou vragen wat haar sterke en zwakke punten zijn? Hoe zou je dat verwoorden naar haar? Wees minstens even lief tegen jezelf.
Ook het kennen van je sterke punten is belangrijk. Op basis van deze kennis kan je keuzes maken in je activiteiten, job, hobby’s, taakverdeling op het werk en thuis enzovoort.
Ten slotte is het belangrijk om te identificeren waar je onzekerheden liggen. Dit is nog anders dan je zwakten. Onzekerheden zijn dingen waar we niet perse minder goed in zijn maar die ons om de een of andere reden afschrikken. Het kennen van deze onzekerheden is belangrijk voor de volgende stap: het opbouwen van zelfvertrouwen.
Enkele tips om je zelfvertrouwen te vergroten:
Dit zijn positieve uitspraken die je regelmatig tegen jezelf zegt om je gedachten en overtuigingen te versterken. Affirmaties helpen om negatieve gedachten te vervangen door positieve overtuigingen en bevorderen een gezonde mindset.
Het stellen van realistische doelen en het vieren van successen. Op basis van de onzekerheden die je identificeert kan je doelen gaan stellen. Bijvoorbeeld: je bent onzeker om je te laten horen op het werk. Een doel kan dan zijn: ik wil assertiever zijn op het werk. Het opstellen van doelen kan je doen a.d.h.v. de SMART-methode. Je doel moet: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden zijn.
Belangrijk als je aan je zelfvertrouwen werkt is zelfzorg en balans. Het identificeren van onze zwakke punten en onzekerheden en daarmee aan de slag gaan ligt vaak buiten onze comfortzone. Daarom hebben we een sterke basis nodig waar we op kunnen terugvallen. Zelfzorg is hierin heel belangrijk. Zelfzorg betekent dat je bewust tijd neemt om voor jezelf te zorgen, zowel fysiek als mentaal. Het gaat om activiteiten die je welzijn bevorderen en je helpen om beter in je vel te zitten.
Nu hoe kunnen we elkaar empoweren? Twee grote onderdelen: mentorschap en community.
Wat is mentorschap? Het algemene idee is dat een ervaren persoon raad geeft aan een minder ervaren persoon. Dit kan heel breed gezien worden; op de werkvloer, van mama naar dochter, vriendinnen onder elkaar, enzovoort.
We kunnen een onderscheid maken tussen formeel en informeel mentorschap. Formeel mentorschap vindt vaak plaats in een gestructureerde omgeving, zoals een bedrijf of een onderwijsinstelling, waar mentoren en mentees officieel aan elkaar worden gekoppeld. Informeel Mentorschap gebeurt op een meer spontane en natuurlijke manier, zoals wanneer iemand in de hobbyclub een nieuw lid onder zijn of haar hoede neemt.
Het is goed om eens na te denken wie jij ziet als mentor in je leven? Heb je al zo iemand? Is er iemand die je ziet als potentieel en die je zou kunnen vragen om je mentor te zijn? Het kiezen van een mentor is afhankelijk van welke doel het mentorschap heeft. Bij professionele doelen kan het bijvoorbeeld handig zijn om een ervaren collega te vragen, bij meer algemene doelen kan je iemand zoeken in je dagelijks leven waar je het gevoel van hebt dat je erbij terecht kan.
Anderzijds is het ook goed om eens na te denken over wiens mentor jij zou kunnen zijn? Mentorschap heeft niets te maken met leeftijd, je kan gerust mentor zijn van een mentee die ouder is dan jou. Wie kan jij tot dienst zijn met jouw talenten en kennis?
Een tweede manier om elkaar te empoweren is community. De manieren om als vrouwen een community te vormen zijn eindeloos. Ik kan hier dus ook geen exhaustieve opsomming geven. Ik kan wel iets delen uit mijn eigen leven en hoe ik die community van vrouwen ervaar. Ik ben niet van West-Vlaanderen afkomstig. Ik ben geboren en opgegroeid in Limburg en 3,5 jaar geleden naar het verre West-Vlaanderen getrokken. Alles en iedereen dat ik kende achtergelaten en hier from scratch moeten beginnen. Ik zou uren kunnen vertellen over de fantastische vrouwen die ik hier ontmoet heb, maar het komt erop neer dat we allemaal van ons eilandje af zijn gekomen en zijn gaan leven met en voor elkaar. We ondersteunen elkaar mentaal door regelmatig af te spreken en ons hart te
luchten, maar ook praktisch. Als iemand een baby’tje krijgt wordt er gekookt voor het kersverse gezin, als iemand ziek is wordt er gezorgd voor gezonde opkikkertjes, als iemand een grote klus op de planning heeft staan komt de rest helpen, als iemand zorgen heeft wordt er samen nagedacht over oplossingen, enzovoort. Het is niet gemakkelijk als je niet zo een sterke groep vrouwen rond je hebt, maar soms is het ook gewoon nodig dat we van ons eilandje komen en dat kan starten bij jou. Breng eens soep naar een zieke buurvrouw, of stuur eens een berichtje naar dat ene meisje dat al enkele weken niet naar de dansles kwam. Zoek je eigen manier, maar durf ook eens uit je comfortzone te komen.
Als we als collectief inzetten op female empowerment gaan we nog veel meer bereiken dan de som van verschillende individuen.
Een grote boosdoener van female empowerment is roddelen. Waarom is roddelen toch zo aantrekkelijk? Verschillende psychologische studies hebben roddelen onderzocht en daaruit blijkt dat mensen het doen om verbinding aan te gaan met anderen. We kennen allemaal de uitspraak ‘de vijand van mijn vijand is mijn vriend’. Roddelen creëert het gevoel van samenhorigheid, helaas ten koste van anderen. Het kan ook gebeuren uit sociale controle en normhandhaving, je vindt iets niet kunnen, vertelt het tegen een vriendin en roddelt samen over hoe ongepast het is wat die ander doet.
Roddelen kan soms ook minder herkenbare vormen aannemen, en dat maakt het nog gevaarlijker. Zeker op sociale media is het gemakkelijk om kritiek te geven op mensen, zonder een weerwoord te verwachten. We durven al snel negatieve opmerkingen te geven op mensen hun uiterlijk, gewoonten,… al is het in ons hoofd. We ‘judgen’ anderen.
Dat oordelen brengt ons echter niet verder vooruit. Het creëert vijandigheid en verdeeldheid. Female empowerment doet het omgekeerde, en dat is de vorm van verbondenheid waar we voor moeten gaan. We gaan meer verbondenheid bereiken door elkaar aan te moedigen dan door roddelen.
Dus de volgende keer dat iemand in je omgeving probeert te roddelen, of dat er een veroordelende gedachte naar boven komt, probeer mensen het voordeel van de twijfel te geven. Probeer je in hun schoenen te plaatsen en ga zelfs een stapje verder en denk na hoe je deze vrouw kan bemoedigen. Als we hier allemaal op inzetten, zal ook jij bemoediging ontvangen en opgebouwd worden door andere vrouwen.
Ondernemingsnummer Eline Vleugels: 0804.516.713
BTWnummer Morgane Volckaert: BE0772.771.779
Visumnummer Eline Vleugels: 350764